About

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα επικουρικό εργαλείο για τη διδασκαλία του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων & Προπλάσματα / Χώροι Εκπαίδευσης» του 4ου εξαμήνου της ΕΑΔΣΑ, στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών. Οι γνώμες που διατυπώνονται εδώ δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση επίσημο εκπαιδευτικό υλικό, ωστόσο θα εστιάζουν ως επί το πλείστον σε ζητήματα που προκύπτουν πάνω στη θεματολογία του εργαστηρίου.

Οι διαχειριστές αυτού του ιστολογίου διατηρούν το δικαίωμα να ελέγχουν τις αναρτήσεις και τα σχόλια, όπως και να αποκλείσουν μέλη από τη χρήση του.

… μερικά λόγια για τους διδάσκοντες:

Η Αγγελική Κωτσή έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, ενώ έχει αποκτήσει Licence Πολεοδομίας και Ψυχολογίας (Πανεπιστήμιο Paris VIII) και DEA στις Κοινωνικές Επιστήμες Ανάπτυξης με εφαρμογή στο χώρο (Σχολή EHESS του Παρισιού). Έχει επί πλέον παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης, στην Πολεοδομία και στη Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο PARIS VIII του Παρισιού, πάνω στην Ανθρωπολογία και Ψυχολογία του Χώρου στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, πάνω στα σχολικά κτίρια στον ΟΣΚ (Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων), καθώς και σεμινάρια μουσειολογίας του δήμου Αθηναίων. Έχει αριθμό συμμετοχών σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια με παρουσιάσεις εργασιών πάνω σε ζητήματα των εκπαιδευτικών χώρων, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του περιβάλλοντος. Κείμενα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα έντυπα και περιοδικά με κριτές.

Αποτελεί ερευνητικό μέλος του Εργαστηρίου Πολεοδομικής Σύνθεσης της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, ενώ έχει συμμετοχή σε έρευνες του Εργαστηρίου Πολεοδομικής σύνθεσης του ΕΜΠ, του ΤΕΙ και του Ανθρωπολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επαγγελματικά έχει εκπονήσει σημαντικό αριθμό μελετών μεγάλων έργων αρχιτεκτονικών, διακοσμητικών, πολεοδομικών και χωροταξικών, ως συνεργάτης επί χρόνια του αρχιτεκτονικού γραφείου «Θ. Παπαγιάννης και συνεργάτες» καθώς και μελετών κτιρίων ως ανεξάρτητος επαγγελματίας. Ταυτόχρονα διετέλεσε σύμβουλος της ΤΕΔΚΝΑ για τις πολεοδομικές μελέτες της ΕΠΑ τοποθετημένη από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος). Οι κυριώτερες από τις μελέτες της αφορούσαν διαρρυθμίσεις υποκαταστημάτων της City Bank σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, γραφείων και εγκαταστάσεων της TEXACO, νέων ξενοδοχείων, αξιοποίηση εμπορική και πολιτιστική συγκροτήματος φυλακών στο Ομάν, διαμόρφωση θεατρικού χώρου, κτιρίων κατοικιών σε αστικούς και παραδοσιακούς οικισμούς, αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου κατοικίας και αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών στη Σίφνο με διαμόρφωσή του σε χώρο συνεδριακό, διεξαγωγής σεμιναρίων και μερικής διαμονής.   

Διδάσκει μέχρι σήμερα στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα ΕΑΔΣΑ σε μαθήματα αρχιτεκτονικά, αλλά και στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ στα σεμινάρια για επαγγελματίες και μεταπτυχιακούς.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (μέλος του διοικητικού συμβουλίου) και της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Μανώλης Αναστασάκης είναι αρχιτέκτων της Ecole Spéciale d’Architecture (E.S.A.) του Παρισιού, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή (EHESS) του Παρισιού. Διδάσκει από το 1993 στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένου του ΤΕΙ Αθήνας όπου έχει διευθύνει μέχρι σήμερα πάνω από 30 πτυχιακές εργασίες.

Σαν μελετητής έχει εκπονήσει σημαντικό αριθμό μελετών ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Έχει διακριθεί με έπαινο στον διαγωνισμό Europan 4, με 2ο βραβείο στον διαγωνισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ για Οικολογική Κατοικία, με προτεινόμενη μελέτη από την Ελλάδα για τη διεθνή επιτροπή του διαγωνισμού της UIA “Celebration of cities” και με 2ο βραβείο στο διαγωνισμό για Βρεφονηπιακό σταθμό στο Δήμο Παπάγου. Πολλά έργα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορους καταλόγους αρχιτεκτονικών εκθέσεων και ειδικευμένων περιοδικών. Έχουν παρουσιασθεί μελέτες του σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το 1999 εκπονεί πρότυπη αρχιτεκτονική μελέτη για τη διαμόρφωση και επίπλωση Σχολικών Βιβλιοθηκών με 42 από αυτές να υλοποιούνται.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε επίσημα περιοδικά με κριτές.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου: Ανασχεδιάζοντας τη βιβλιοθήκη στο σχολείο: μία πρόταση για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το 2003.

Τα 10 κυριότερα έργα και μελέτες του είναι:

  • Ανακατασκευή νεοκλασικού κτηρίου 3ου Δημοτικού Σχολείου στην Χαλκίδα (2008)
  • Διεθνής Διαγωνισμός New York 2007 για έναν ουρανοξύστη μουσείο στο Μανχάταν (2007)
  • Διεθνής Διαγωνισμός eVolo 06 για Ουρανοξύστη (στην Αθήνα) (2006)
  • Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Σπουδών στη Χίο (2006)
  • Κτήριο γραφείων στα Εξάρχεια (2004-2007)
  • Πρόταση για τις Πόλεις του 21ου αιώνα. Συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό της UIA με θέμα “Celebration of Cities” (2003).
  • Κτήριο γραφείων των εκδόσεων Μεταίχμιο στην Αθήνα (2002-2005)
  • Συγκρότημα Πειραματικών Σχολείων Ρεθύμνου (2000)
  • Μελέτη και Επίβλεψη για 42 πρότυπες σχολικές βιβλιοθήκες (1999-2000)
  • Ξενοδοχείο πολυτελείας στη Σαντορίνη (1996-2004)

Ο Άγγελος Ψιλόπουλος έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ., ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ε.Μ.Π. με υποτροφία του ιδρύματος. Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. (υποτροφία από το Ι.Κ.Υ., 2003-2007) με εισηγητή τον Αν. Καθηγητή Δ. Παπαλεξόπουλο στον Τομέα Συνθέσεων Τεχνολογιών Αιχμής, και αντικείμενο τη μελέτη της έννοιας της Χειρονομίας πάνω στην Αρχιτεκτονική σαν μηχανισμός παραγωγής νοήματος.

Έχει εργαστεί σαν μελετητής από το 1998, έχοντας αναλάβει ένα ευρύ φάσμα μελετών και έργων είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με άλλους μελετητές – ανάμεσα σε αυτές έχει μελετήσει κτίρια Παιρικών Σταθμών για τον Δήμο Πέυκων (2005) και τον Δήμο Ωραιοκάστρου (2003), όπως και έναν πρότυπο Ξενώνα Κακοποιημένων Βρεφών για τον Σύλλογο Ελίζα των Παιδικών Χωριών SOS (2011).

Από το 2003 διδάσκει σαν Εργαστηριακός Συνεργάτης στο Τμήμα ΕΑΔΣΑ, της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, έχοντας συμμετάσχει στη διεξαγωγή πολυάριθμων συνθετικών εργαστηρίων όπως και του μαθήματος της Δομικής Τέχνης (2005-11). Έχει εισηγηθεί πάνω από 20 πτυχιακές εργασίες πάνω σε θεματολογία που εκτείνεται από τη μελέτη ιστορικών κελύφων μέχρι τη μελέτη πρότυπων πειραματικών κατασκευών, η πλειοψηφία των οποίων έχει αξιολογηθεί με διακρίσεις.

Έχει ανακοινώσει και δημοσιεύσει σε πληθώρα διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών συνεδρίων και επετηρίδων, ενώ έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα για την Ακαδημία Αθηνών και το ΤΕΙ Αθηνών. Τέλος έχει εργαστεί σαν αρθρογράφος για το περιοδικό Ύλη & Κτίριο, κάνοντας πρωτότυπες παρουσιάσεις διεθνώς αναγνωρισμένων έργων αρχιτεκτονικής, όπως και συνεντεύξεις με διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες όπως ο Α. Τομπάζης, ο Β. Σγούτας και η Zaha Hadid.

Το 1998 έλαβε μέρος μαζί με ομάδα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό ACADIA με θέμα (σε ελεύθερη μετάφραση) «η Βιβλιοθήκη στην Εποχή της Πληροφορίας», με επόπτη τον Αναπλ. Καθ. Δ. Παπαλεξόπουλο, κερδίζοντας το 3ο βραβείο μέσα από πάνω από 650 συμμετοχές, ανάμεσα στις οποίες και αναγνωρισμένων ιδρυμάτων όπως το MIT και άλλα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: