2η Ενδιάμεση παρουσίαση: Τρόπος παρουσίασης και συμβουλές για μία επιτυχημένη συνολική εικόνα

Η 2η ενδιάμεση παρουσίαση έχει σαν στόχο να αποκρυσταλλώσει και να μεταφέρει προς το ακροατήριό σας την κεντρική σας στρατηγική για την οργάνωση και την σύνθεση του χώρου, με άλλα λόγια να τεκμηριώσει τις όποιες προγραμματικές και συνθετικές επιλογές πρόκειται να κάνετε σε επίπεδο σχεδιασμού του χώρου.

Επομένως θα πρέπει όχι μόνο να οργανώσετε την σκέψη σας βάσει των σημείων που αναλύσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση (βλ. εδώ) αλλά και να χρησιμοποιήσετε οπτικά μέσα που να υποστηρίξουν και να δώσουν διάσταση στις προτάσεις σας! Αυτά είναι:

  1. Σε ό,τι αφορά στην διατύπωση της «κεντρικής ιδέας» του χώρου, οι «μακέτες ιδέας» όπως τις έχετε εξελίξει μέσα στον ίδιο τον χώρο. Συμπληρωματικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δισδιάστατες ή τρισδιάστατες εικαστικές συνθέσεις, σκίτσα, κολλάζ, κτλ. που μπορεί να έχετε εξελίξει προκειμένου να μεταφέρετε όχι μόνο μία συμβολική αίσθηση του χώρου αλλά την μορφολογία του και την αισθητική του!
  2. Σε ό,τι αφορά στην λειτουργική και χωρική οργάνωση των χώρων του κτιριολογικού προγράμματος, τα λειτουργικά διαγράμματα σχέσεων σε αφηρημένο επίπεδο 
  3. Σε ό,τι αφορά στην ανάλυση των χωρικών ενοτήτων και υποενοτήτων σε λειτουργικές, ποσοτικές, και ποιοτικές σχέσεις, τα λειτουργικά διαγράμματα χώρων σε σχέση με την κάτοψη 

*** Επικουρικά, μπορείτε να εξηγήσετε με διαγράμματα τον μηχανισμό με τον οποίο προκύπτουν οι μορφές σας (π.χ. μετασχηματισμοί ενός κύβου, ή ξεδιπλώματα επιφανειών)*** πολλά τέτοια διαγράμματα μπορείτε να δείτε στην δουλειά του Bjarke Ingels Group (B.I.G.) εδώ.

Tip! Μην χρησιμοποιήσετε τα έτοιμα σχήματα που προσφέρουν διάφορα προγράμματα όπως το Word ή το PowerPoint. Αντ’ αυτού ψηφιοποιήστε σκίτσα που έχουν γίνει με το χέρι και επεξεργαστείτε τα σε προγράμματα όπως το Photoshop ή το Autodesk Sketchbook για τα γεμίσματά τους με χρώμα. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δεδομένη κάτοψη σαν ένα γκριζαρισμένο υπόβαθρο και να αφήσετε να προβληθούν πάνω της σαν δεύτερο layer τα διαγράμματα με ημιδιαφανή χρωματικά γεμίσματα!

Tip2! Στις διαφάνειές σας είτε γεμίστε ολόκληρο το κάδρο με την εικόνα σας, είτε αφήστε λευκό φόντο: άσχετες εικόνες ή υφές ως υπόβαθρο συχνότατα αποπροσανατολίζουν από το αντικείμενο της παρουσίασής σας! Προσέξτε τις επιλογές των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε: διαλέξτε αποχρώσεις που να συνδυάζονται και να λειτουργούν ευχάριστα στο μάτι! Όταν αναλύετε χώρους της ίδιας λειτουργικής ενότητας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μονοχρωματικούς συνδυασμούς (π.χ. 3 τόνους) για να δείξετε τις διαφορετικές υποενότητες. Διδαχθείτε από τα λεγόμενα «infographics», είναι μία ολόκληρη τέχνη για να είστε πειστικοί στις προτάσεις σας! (σχετικά με τα infographics – αλλά και γενικότερα πάνω σε γραφιστικά, design, κτλ – δείτε εδώ και ειδικότερα εδώ)

———————————————————————————————————

Κλείνοντας: Όπως είπαμε και νωρίτερα, για να εξηγήσετε καλύτερα τις ιδέες σας και να μας βάλετε στο κλίμα της πρότασής σας μπορείτε (και, εδώ που τα λέμε, επιβάλλεται) να χρησιμοποιήσετε επιπλέον των ανωτέρω και πρωτόλειες εικόνες – σκίτσα χώρου:

Tip! Χρησιμοποιήστε μικτές τεχνικές (κολλάζ, σκίτσο με μαρκαδοράκι πάνω σε φωτογραφία, Photoshop, κτλ, και βεβαίως συνδυασμοί μεταξύ τους) , όπως τις γνωρίζετε από τα προηγούμενα εξάμηνα (π.χ. Μουζακίτου – Τουλιάτου), αυτή την φορά για να εκφράσετε τον δικό σας χώρο. Κανείς δεν θα κρίνει τα σκίτσα σας από την πιστότητα της προοπτικής, αλλά από την απόδοση των ποιοτήτων και της αισθητικής που θέλετε να προτείνετε για τον χώρο.

Tip2! Μην επαναπαυτείτε σε «ένα – δύο σκίτσα, έτσι επειδή τα ζήτησαν οι διδάσκοντες»! Μία φτωχή εικόνα είναι πολύ χειρότερη από την καθόλου εικόνα! Οι εντυπώσεις που αφήνετε παίζουν πάντα ρόλο στην διάθεση του οποιουδήποτε σας αξιολογεί – και εδώ σίγουρα δεν θέλετε να δείξετε είτε ότι «δεν τα καταφέρατε», είτε ότι «θέλατε αλλά δεν προλάβατε», κ.ο.κ.: κάποιος πάντα θα βρεθεί να πει ότι αν το θέλατε πραγματικά, θα τα είχατε καταφέρει… Κοπιάστε κάνοντας (πάρα) πολλά δοκίμια. Διαλέξτε τα καλύτερα και παρουσιάστε τα με αυτοπεποίθηση! Ότι πετύχει σε αυτή την παρουσίαση, είναι κάτι που θα πάει καλά και σε όλη την συνέχεια του εργαστηρίου!

Advertisements

3 thoughts on “2η Ενδιάμεση παρουσίαση: Τρόπος παρουσίασης και συμβουλές για μία επιτυχημένη συνολική εικόνα

  1. Παράθεμα: 2η Ενδιάμεση παρουσίαση: Κεντρική ιδέα και οργάνωση του χώρου | edulab4

  2. Παράθεμα: 2η ενδιάμεση παρουσίαση: δομή του λόγου | edulab4

  3. Παράθεμα: 2η ενδιάμεση παρουσίαση: Δομή του λόγου | edulab4

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: