2η Ενδιάμεση παρουσίαση: Κεντρική ιδέα και οργάνωση του χώρου

Εάν η 1η ενδιάμεση παρουσίαση είχε σαν στόχο την αποκρυστάλλωση των κεντρικών στόχων και αξόνων της μελέτης, η 2η ενδιάμεση παρουσίαση αποτελεί την αποκρυστάλλωση των κεντρικών ιδεών, της προγραμματικής οργάνωσης και της αισθητικής διατύπωσης του χώρου!

Επιπλέον, θα δηλωθούν οι τίτλοι των θεωρητικών εργασιών, όπως και η βασική βιβλιογραφία που θα χρησιμοποιηθεί!

Σχετικά με την παρουσίαση των ιδεών, της οργάνωσης και της αισθητικής του χώρου: 

Η ενδιάμεση παρουσίαση θα γίνει, όπως συνήθως, με ψηφιακή προβολή και δημόσια υποστήριξη από τις μελετητικές ομάδες. Αυτό που ζητείται είναι να ξεκαθαρίσουν και να διατυπωθούν με σαφήνεια:

α) η κεντρική μορφολογική και οργανωτική (προγραμματική) ιδέα της μελέτης

β) η λειτουργική και χωρική οργάνωση των χώρων του κτιριολογικού προγράμματος (όπως δίδονται ή/και όπως ερμηνεύονται από τις μελετητικές ομάδες βάσει των δικών τους – πάντα ωστόσο τεκμηριωμένων – προτάσεων και απόψεων), όπως και των γενικότερων ποιοτήτων του χώρου (ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι, ζώνες χώρων διοίκησης, εκπαίδευσης, υποστηρικτικές, σε σχέση με την κοινότητα, προστατευμένοι – απροστάτευτοι, κ.ο.κ.), και των κυκλοφοριών μέσα σε αυτόν (κύριες και δευτερεύουσες κυκλοφορίες, χώροι εκτόνωσης, πρόσβαση σε τάξεις, χώρους διοίκησης, αλλά και γενικότερη είσοδος στο οικόπεδο, κτλ.)

γ) η ανάλυση των χωρικών ενοτήτων και υποενοτήτων σε λειτουργικές, ποσοτικές, και ποιοτικές σχέσεις: π.χ. η «Α’ Δημοτικού» αναλύεται στις τάδε λειτουργικές ζώνες – π.χ. διδασκαλία από έδρας, χώροι καλλιτεχνικών – με υποστήριξη από νιπτήρα και αποθηκευτικούς χώρους -, γωνιά διαβάσματος, γωνιά υπολογιστών, πίνακας εργασιών, προβολές από έδρας, κτλ. > πόση έκταση / χώρο καλύπτουν αυτές οι λειτουργικές ανάγκες, σε ποια σημεία επικαλύπτονται, πότε μοιράζονται τον ίδιο εξοπλισμό (π.χ. θρανία) και με ποιους τρόπους / διατάξεις;) > ποιες περιοχές χρειάζονται απομόνωση και ποιες συλλογικότητα, ποιες αφορούν στην ομαδική εργασία και ποιες στην ατομική, κτλ. *Προσοχή: το ίδιο ισχύει και μεταξύ διαφόρων κύριων χώρων: δηλ. πότε δύο διαφορετικές τάξεις «επικαλύπτονται» λειτουργικά; (π.χ. μπορεί να μοιράζονται έναν χώρο γκαρνταρόμπας, έναν προθάλαμο, κτλ.)

Σχετικά με την θεωρητική εργασία:

Ζητείται να δηλωθούν οριστικά οι τίτλοι και οι κατευθύνσεις των θεωρητικών εργασιών, όπως και η βασική βιβλιογραφία που θα χρησιμοποιηθεί. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα θέματά σας να προέρχονται, ή να αποτελούν 1 προς 1 μεταφορές, του προβληματισμού σας πάνω στην μελέτη του ίδιου του σχολείου.

Για παράδειγμα: όσοι έχετε διατυπώσει σαν κεντρικό αίτημα της σύνθεσής σας την έννοια της «ανοιχτής τάξης» ή του «ανοιχτού σχολείου» θα ήταν καλό να μελετήσετε τις κύριες θεωρίες και παιδαγωγικές μεθόδους που διατύπωσαν αυτό το αίτημα για πρώτη φορά, όπως και να αναπτύξετε τα πρώτα ανάλογα ιστορικά παραδείγματα που έφεραν αυτή την θεωρία στην πράξη: μπορείτε πάντα να κλείσετε διατυπώνοντας τυχόν προβληματισμούς και προεκτάσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι θεωρίες στην σημερινή κοινωνική και πολιτισμική συνθήκη. Παρόμοια, όσοι έχετε σαν κεντρικό προβληματισμό την χρήση του χρώματος στον χώρο, μπορείτε να μελετήσετε την ψυχολογική επίδραση του χρώματος και τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί (ή οφείλει) να χρησιμοποιηθεί για την οπτική αλλά και την συναισθηματική σύνταξη του χώρου.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να απευθυνθείτε στους διδάσκοντες για περαιτέρω κατεύθυνση και υποστήριξη. Ωστόσο για την ενδιάμεση παρουσίαση θα πρέπει να αποσαφηνίσετε το αντικείμενο της μελέτης σας και να προτείνετε την βασική σας βιβλιογραφία.

Σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης, δείτε περισσότερα εδώ.

Καλή επιτυχία!

Advertisements

3 thoughts on “2η Ενδιάμεση παρουσίαση: Κεντρική ιδέα και οργάνωση του χώρου

  1. Παράθεμα: 2η Ενδιάμεση παρουσίαση: Τρόπος παρουσίασης και συμβουλές για μία επιτυχημένη συνολική εικόνα | edulab4

  2. Παράθεμα: 2η ενδιάμεση παρουσίαση: δομή του λόγου | edulab4

  3. Παράθεμα: 2η ενδιάμεση παρουσίαση: Δομή του λόγου | edulab4

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: